top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Nová tvář zašlé garsonky

Aktualizováno: 29. 9. 2018


Chcete vidět, jak (a hlavně z čeho) vznikají krásné interiéry? Jak se z nehostinného zasmrádnutého bytu stane útulný a stylový domov? Na konci zimy jsem byla oslovena jedním investorem, abych se s ním zašla podívat na jeden mini byt v Brně. Účelem bylo koupit, zrekonstruovat, zařídit a připravit na následný prodej. Pojďte se podívat, jak celý proces probíhal! Zvu Vás na malý Před & Po blogpost.




Stav bytu před rekonstrukcí.
Staré zapáchající tapety, vrzající podlaha, šíkmé stropy, neobyvatelný prostor.

Již při prohlídce bylo jasné, že se bude jednat o kompletní rekonstrukci. Už i z toho důvodu, že sociální zařízení bylo na chodbě, kuchyňský kout se nacházel ihned u vstupu, stropy i podlahy byly už od pohledu křivé a okny šla zima.


Byt je hezky nasměrován – okno v obytné místnosti na východ do klidné ulice, druhé na západ do zahrady se zelení - ihned se mi vnukla myšlenka – z bytu udělat francouzským oknem přístup do zahrady.



Stav bytu před rekonstrukcí
Tmavá nehostinná místnost

Aby byl byt obyvatelný, muselo se dbát na správné dispoziční řešení. A to vměstnat tam plnohodnoutnou kuchyň, koupelnu, která v bytě vůbec nebyla, ložnici i obývací zónu.


Garsonky, pokud jsou správně řešené, plní všechny funkce naprosto bez omezení, a jsou takto ideálním nemovitostním cílem pro mladé lidi.



Rekonstrukce garsoniéry v Brně
Všechno musí pryč! A z okna budou dvěře do zahrady

Nejdůležitějším bodem bylo vytvořit v bytě koupelnu. Chodba, ve které se nacházela mini kuchyňka se jevila jako optimální. Nad koupelnou vznikl extra úložný prostor, kterého v bytě, kor o takovéto velikosti, není nikdy dost.



Stará elektroinstalace v bytě před rekonstrukcí
Zde bude zanedlouho stát koupelna

Díky vysokým stropům mne hned napadlo vyrobit zde spací patro, díky kterému se klient nebude muset omezovat ve velikosti postele, a získá tímto i pocit nerušeného soukromí. Umístěná schodů do takt malého prostoru je vždy boj s místem. Díky šikovnému truhláři z firmy WoodTech se nám podařilo vytvořit další praktický úložný prostor, a tak se spojilo přijemné s užitečným. Pod patrem se pak začala rýsovat kuchyň. Tu jsem pojala minimalisticky – žádná vysoká sekce, žádné horní skříňky – vždyť jsme v garsonce. Místo toho se na zeď za kuchyní aplikovala dekorativní betonová stěrka, která jinak jednoduché kuchyni dodá ten potřebný glow.



Stav garsonky po rekonstrukci. Kompletní rekonstrukce bytu v Brně laděná do světlých tónů.
Změna definitivně k lepšímu


Chytře vyřešený úložný prostor pod schůdky

Barevnost interiéru se začala rýsovat už v samém počátku. Tím, že je byt v přízemí, se mu nedostává tolik světla. Proto padla volba na světlou, masivní dubovou podlahu, která je pak doplněna převážně bílým nábytkem s akcenty šedé.



Stav po rekonstrukci, barevnost garsonky je ladna do světlých odstínů
Barevnost garsoniéry je laděná do světlých tónů

Důležitým bodem bylo také správné osvětlení. Rozhodla jsme se pro víceramenné stropní svítidlo, které je nejenom opravdovým designovým skvostem, tale také dokáže perfektně nasvítit celý prostor. Kuchyň je pak extra osvětlená pomocí LED-pásků na spacím patře a pod nízkou sekcí.



Minimlaisticky pojatá kouplena s hexagonovýi kachličkami
Detail koupelny

Barevnost koupelny je ponechána střídmě. Objevují se tady opět barvy použité ve zbytku garsonky. Tím zajímavým prvkem jsou zde hexagonové kachličky, které koupelně dodaly šmrnc.



Brněnská interiérová desginérka Magdalena Ševčíková v nově zrekonstruované garsonce
Konec dobrý - všechno dobré

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page