• Ševčíková Magdalena

Rekonstrukce bytu u Lužáneckého parku

Ne u všech realizovaných projektů píši článek na blog. U tohoto si to ale odepřít nemůžu, neb změna je až k neuvěření. Ložnici a obývací pokoj si už klienti zrekonstruovali dříve, na ten zbytek si ale netroufli. Zajímá vás jak proměna dopadla? Vše se dozvíte v tomto článku.



Před




Na podzim roku 2018 mne kontaktoval moc milý manželský pár s prosbou o pomoc s částečnou rekonstrukcí bytu v secesním domě, postaveném na počátku 20. století. Obývací pokoj a ložnici si manželé zrekonstruovali sami po svém, na ten zbytek si raději přizvali do spolupráce HEARTWORK.



Umyvadlo nad vanou, obklad z dob socialismu, překlad, polovestavěná nika

Při prvním setkání, které je bezplatné, je důležité zjistit, zda se klientovy představy potkají se stylem, ve kterém tvořím. Sešli jsme se tedy u klientů v bytě - seznámili se, zhodnotili stávající stav místností, které by se měly rekonstruovat, probrali rozsah, přání, požadavky klientů, a také cenovou představu. Důležitým faktorem bylo, jak rychle je možné rekonstrukci zrealizovat, a to z důvodu přírůstku do rodiny. Následující den byla klientům zaslána cenová nabídka, kterou akceptovali, a já se mohla dát do práce.



Organické tvaro ano, ale takovéto oblouky, prosím, NE

Dané místnosti bylo potřeba zaměřit - k tak starému domu majitelé pochopitelně neměli žádné podklady. Sešli jsme se na místě i s budoucím stavby vedoucím, aby svým profi okem zhodnotil stav podlah, omítek a dalšího. Již v této fázi naprostého prvopočátku bylo nutné nadřeknout si řemeslníky a subdodavatele na konkrétní termín počátku realizace.



Snížený strop se špatně dostupným úložným místem

Vydařený projektový management byl v této spolupráci etrémně důležitý /ostatně jako vždy/, jelikož klienti čekali miminko, a také proto, že si značnou část subdodavatelů zajišťovali sami. Vrhla jsem se tedy do práce a rozkreslovala si možné varianty řešení. Nakonec se ujala následující, třetí verze návrhu.

Bylo jasné, že musíme vyměnit interiérové i vstupní dveře, okno do světlíku v koupelně, a také zůžit a snížit okno v kuchyni, aby mohl vzniknout barový pult ve výšce pracovní desky kuchyně. Snížený strop, který původně sloužil jako extra úložný prostor v chodbě jsme vybourali, aby chodba působila vzdušněji. V koupelně jsme zrušili radiátor, a na místo toho položili elektrické podlahové topení. Místo žebříku na "pec" jsme se rozhodli pro klasické schody s plným využitím jejich vnitřních prostor. Lednici si klienti přáli ponechat původní.



Skicovaná vizualizace budoucí kuchyně

Téměř vše šlo do kontejneru. Dveře do obývacího pokoje a ložnice se zalepili několikavrstvou fólií, aby se tam dostalo co možná nejméně prachu. Klienti po dobu rekonstrukce, tj. cca 3 měsíce, bydleli v nájmu ve vedlejší ulici. I proto, aby se klientům zbytečně nenavyšovala cena rekostrukce, bylo zapotřebí, aby se (minimálně) to nejdůležitější stihlo do poloviny května.


Během rekonstrukce vyšlo najevo, že je potřeba "pec" vybourat a vytvořit novou konstrukci, /nejen/ proto se pak celková cena rekonstrukce navýšila. Bohužel to tak u rekonstrukcí starých bytů chodí. Ani ten nejzkušenější stavař nedokáže dopředu říct, co vše se bude muset obnovit a překopat. Proto je potřeba, aby klienti měli jakýsi finanční polštář právě pro tyto případy.



Během


Chlapi si s nošením suti ze 3. patra pěkně užili

Bylo nezbytně nutné udělat nové rozvody elekřiny, plynu, a posunout přívod vody. To vše se dělalo ve fázi, kdy byl celý interiér rozkopaný, a dělníci se střídali s vodaři a elektrikářem. Vše musí být precizně rozkresleno, aby nedošlo ke kolizím či porušení norem, a to hlavně v koupelně a kuchyni.



Pan truhlář doplňuje elektro výkresy svými požadavky

Fáze, ve které se připravují veškeré výkresy a podklady pro jednotlivé dodavatele je esenciální pro svižný průběh celé rekonstrukce.



Dvojité vstupní dveře samozřejmě rušíme


Po


Tvar kuchyně do tvaru písmene L jsme ponechali, aby jsme získali co nejvíce úložného místa a pracovní plochy. "Pec", jak jsme prostor nad spíží nazývali má v budoucnu sloužit jako místo pro odpočinek, jsou tam přichystány rozvody pro TV a internet a lampičky na čtení. Pod pecí se nachází postorná spíž/komora, ve které je umístěna i pračka se sušičkou, vinárna a nebo třeba i jízdní kolo.



Pohled z chodby do kuchyně


Schody jsme navrhli tak, aby byly jak plně funkční, tak aby v sobě měly úložný prostor. Otevírání na tzv. tip-on je subtilní a tím i velice estetické, neb na sebe nijak neupozorňuje. Elegantní kovové zábradlí souzní se zbytkem interiéru.



Plně využitý vnitřní prostor schodů

Snížením okna a parapetu jsme dosáhli toho, že bylo možné vytvořit barové posezení /velký jídelní stůl je pak umístěn v obývacím pokoji/, které je ve stejné výšce jako pracovní plocha kuchyňské linky. Okno do krásně světlé chodby jsme se rozhodli vyrobit s mléčným sklem, které je sice průsvitné, ale ne průhledné. Před rekonstrukcí totiž klienti měli neustále zatažené žaluzie a museli i za denního světla svítit. Radiátor je opět subtilní, plochý, aby na sebe nijak neupozorňoval a zapadal do celkového konceptu.



Pohled od spíže

Zádvěří je navrženo minimalisticky, avšak velice prakticky. Kotel je schovaná ve vestavěné skříni, pod posezením jsou výsuvy na boty. Hned u vstupu je velký vestavný botník ve kterém je chytře schovaná pojistková skříň. Velkoformátové zrcadlo opticky zvětšuje prostor a jeho černý rám koresponduje s jemnými černými doplňky, svítidly, podnožím barových židlí apod.



Pohled od vstupních dveří

Oblouk jsme samozřejmě zrušili a vstup do kuchyně z chodby ponechali otevřený.



Pohled od koupelny

Dispoziční řešení v koupelně jsme nechali stejné, mimo jiné i z toho důvodu, aby se nemusely drasticky přesouvat přívody vody a odpady. Relativně dlouho jsme si pohrávali s myšlenkou, jestli vyměnit vanu za walk-in sprchový kout, nakonec jsme se ale rozhodli pro vanu se skleněnou zástěnou a tzv. rain shower sprchovou hlavicí. Překlad v místě mezi umyvadlem a toaletou jsme po fundovaném posudku statika vybourali, tím se pak koupelna propojila a působí jako celek.



Dispoziční řešení koupelny zůstalo stejné

V koupelně souzní tvarově jak podsvětlené zrcadlo, tak baterie, umyvadlo, ale i třeba vypínače. Pro někoho to jsou sice maličkosti, ale něktěří z nás si toho všímají a přejí si mít svůj nový interiér vyladěný do posledního detailu. :) Pro mě je to jakási základní harmonie, která uklidňuje.



Hranaté keramické umyvadlo ladí s hrantaými bateriemi

I přes to, že jsme se potýkali s reklamací dveří a dalších maličkostí, které nám zkomplikovali kompletní dokončení rekonstrukce v daný termín, se klienti nastěhovali zpět v květnu a od začátku června jsou v bytě šťastně ve třech.



Památeční fotka v interiéru nesmí chybět


Já osobně jsem s finálním výsledkem velice spokojená. Je skvělé vidět stav před, během a po takhle u sebe. Vždycky mne zavalí pocit zadostiučinění z dobře odvedené práce, hlavně tedy, když jsou klienti spokojení. Je to prostě SRDCE, PRÁCE a TEČKA. :)


Moc děkuji Michalu Šachrovi za krásné fotky a samozřejmě všem řemeslníkům a dodavatelům, kteří nám s realizací pomohli a vždy vyšli vstříc.



M.

© 2018 HEARTWORK s.r.o. / +420 703 144 040 / magdalena@heartwork.cz / Merhautova 102, Brno