top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Proměna od podlahy

Koncem května jsem byla oslovena investorem, který koupil dva byty ve středu města. Návrh i realizace na sebe měly neprodleně navazovat a termín dokončení měl být do konce léta. Jak to nakonec dopadlo s jedním z nich - to se dozvíte v dnešním článku!


Oba byty se nacházejí v krásném zrekontruovaném paláci v samém centru města. Byty byly developerem nabízené s již plně vybavenou koupelnou a bílými laminovými dveřmi.


Kompletně prázdný byt se smotanými kabely jakožto příprava na rozvody elektra v kuchyni

Už při první schůzce jsem se do prostor obou bytů zamilovala. Připomnělo mi to doby, kdy jsem v Mnichově žila v jednopokojovém bytě a hrála si tam s nábytkem, aby pokoj působil co největší. Okamžitě jsem si představila x možných dispozic, jak by byt mohl být uspořádán.


Poté co mi klient sdělil své přání a požadavky jsem se tedy vrhla do práce a vytvořila si moodboard, který je prvopočátem všeho a který mi při navrhování pomáhá vrátit se k prvotnímu konceptu.


Mood- a konceptboard

Nejenom, že bylo potřeba vše dobře dopředu promyslet, ale také obtelefonovat veškeré subdodavatele a řemeslníky, a rezervovat termíny pro realizaci. Neb i ty nejkrásnější vizualizace jsou k ničemu, když není nikdo, kdo by nápady a návrhy zrealizoval. Většinou je proces návrhování tím nejdelším, kdy s klienty vše probírám do posledního detailu, ladíme společně vše k jejich plné spokojenosti a až poté nastává fáze realizace. Tentokrát se to muselo odehrávat tak trochu souběžně.


Prvotní skicovaný návrh

Po prezentaci prvního návrhu jsme se s klientem shodli na dispozičním řešení. Výběr podlahové krytiny - stěrky - se klientovi nezamlouval, a to především z důvodu vysoké ceny. Od barového posezení směrovaného ke zdi jsme nakonec také dali ruce pryč a hledali jiné možnosti využití prostoru.


Fotorealistická vizualizace návrhu

V momentě kdy byl návrh odsouhlasený, zmobilizovala jsem vodaře a elektrikáře, aby nastoupili a připravili rozvody vody a elektriky pro kuchyň. Poté přijeli malíři a tapetáři z firmy Halouzka. Mezitím přišly manažerky z brněnského Diamond Designu, aby zaměřily prostor pro stínění. Black-outové závěsy musely být šity na míru, hlavně z důvodu nadstandardní výšky stropu - přes 3 metry.


Důležitou přípravou na realizaci je perfektní projektová dokumentace, podle které jednotliví řemeslníci pracují

Ať už se plánuje jakkoli, neexistuje stoprocetní jistota, že se vše podle plánu taky vadaří. Na začátku července jsem si natrhla vazy v kotníku a následujících 6 týdnů belhala o berlích. I přesto, že veškeří subdodavatelé měli podrobné info co a jak, takřka denní návštěvy stavby se nedaly vyloučit.


Kontrola stavby za jakýchkoli podmínek

V momentě kdy klient zamítl volbu stěrkované podlahy, byly druhou variantou parkety chevron v přírodním dubovém provedení. Díky tomu, že developerem vybrané dveře byly bílé, mohli jsme si dekor dřeva vybrat podle našeho gusta.


Výběr podlahové krytiny se nikdy a v žádném případě nesmí podcenit. Je dobré si vzorky favoritů od dodavatele zapůjčit, vzít si je do řešeného prostoru a podívat se, jak na vás působí v daném interiéru a osvětlení.


Kombinace této vliesové tapety s chevron parkety je nádherná

Ve chvíli kdy byly hotové všechny řemeslné práce, přicházely i objednané kusy nábytku, svítidla, doplňky a jiné. Takto to celé dopadlo.



Místo klasické pohovky jsme do obývací zóny umístili dvě pohodlná křesla a doplnili je taburetem. Pro jídelní zónu jsme se inspirovali v Japonsku - u nízkého celoměděného stolu s různými polštářky se posadí klidně i šest lidí. Parkety v přírodním dubu působí příjemně teple.


Velká vestavná šátní skříň je umístěna v chodbě

Výmalba v chodbě je v tónech, které se objevují i v tapetě za postelí. Použití stejného odstínu tak propojí obě místnosti a splynou v jednu. Vestavěná šatní skříň (tak jako kuchyně, TV stolek a asymetrické police ve výklenku) byla vyrobena míru šikovným truhlářem. Díky tomu, že je spousta úložného prostoru v zádveří, nemusí být hlavní obytný prostor zahlcen skříněmi, policovými díly a komodami. Vše je tak uloženo na jednom místě, snadno ukliditené a dohledatelné.


Plně funkční kuchyně v odstínu šedé je nadčasovou volbou

Kuchyně je taktéž vyrobena na míru truhlářem. Jsou zde použity materiály nejvyšší kvality - jako pracovní desku jsme použili 10mm tenkou kompakt desku s kontrastními hranami v barvě úchytek a dekorací. Dvířka jsou z šedého lamina s povrchovou úpravou tzv. ultra mat. Zádový obklad sahá pouze do výšky 20 cm, uzbyte je natřen plně omyvatelnou vinylovou barvou. Kuchyně tak působí odlehčeně, vzdušně, elegantně.


I jednoduchou postel z IKEA namazlíte rozličnými polštářky, přehozy a dekami

Dlouho jsme váhali nad postelí. Klient is přál čalouněnou s vysokým čelem. Avšak z důvodu dlouhé čekací doby na dodání jsme se rozhodli pro iKEA klasiku. Výsledek je nicméně neméně krásný. Totiž i obyčejnou a levnou postel můžete zkrášlit ruznými polštářky, přehozy a dekami. A zase naopak, i ta nejdražší postel bude vypadat blbě, když ji ráno neustelete a necháte rozvrtanou.


Na detailech záleží!

Co jiného navrhnout do výklenku než police. A co jiného dát na police než knihy a krásné dekorace. ty nám samozřjmě také ladí tón v tónu se zbytkem interiéru.


Hra zrcadel si pohraje s vaším vnímaním

V tomto projektu jsem si pohrála se zrcadly. Je jimi obložený 3 metry vysoký sloup ze všch stran. Zrcadlové je i sada dvou konferenčních stolků, sada tří asymterických zrcadel zdobí i stěnu nad lavicí a indukční varná deska se taky krásně leskne. Opticky zvětšily prostor, působí hravě neboť nám ukazují pokoj z jiné perspektivy a zdobí stěny jako nějaká umělecká díla.


Krásný vydařený interiér, spokojený klient (a vyléčený kotník) pro mě znamenají jediné - úsměv na tváři

Na klíč zrealizovaný interiér, včetně nakoupeného a přesypaného čaje, kávy, cukru a jiných serepetiček, byl předán v polovině září 2019.


Fotky celého interiéru si budete moct prohlédnout v sekci projekty. Fotky detailů a zajímavých zákoutí zase můžete sledovat na instagramu, kam se postupně fotky nahrávají.


Já vám moc děkuji za přečtení, moc mě těší váš zájem, pokud jste se dostali až sem na konec a budu se moc těšit na jakoukoli interakci s vámi.


Mějte krásný zbytek dne.


M.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page