top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

10 interiérových tipů, které fungují okamžitě



Nemusíte hned kupovat novou pohovku: někdy se o razantní přeměnu vašeho domova postarají ty malé věci: ty, které z bytu dělají domov. Do dnešního článku jsem vám sepsala 10 tipů, pomocí kterých zkrášlíte váš domov za jediné odpoledne.




1. Ztlumovač místo vypínače


Nic neovlivní atmosféru domova tak moc jako správné osvětlení. Takové ztlumovače jsou dostupné snad ve všech hobby marketech. S jejich pomocí a ještě k tomu za pár korun si můžete vyupgradovat i stávající lampu, což se počítá, neb nemusíte investovat tisíce korun do nového osvětlení. Právě nad jídelním stolem, v předsíni nebo po stranách postele se taková vymoženost vybízí. Uvidíte, jak příjemně překvapeni z této malé změny budete.




2. Přebarvit starý nábytek


Dobře, uznávám. Tento tip není zrovna tím nejoriginálnějším. Ale funguje to! A zaručeně. Jednoduchý odkládací stolek, stará jídelní židle nebo štokrle dovezené z chalupy.. To jsou klasické kusy nábytku, které vypadají po přebarvení jako nápaditý solitér. A pokud nic takového doma nemáte, ale nápad se vám přesto zalíbil, zajeďte se kouknout do nejbližšího vetešnictví - jsem si jistá, že neodejdete s prázdnou. Váš domov bude naprosto jedinečný, bude vypadat šmrncově a vy jste koupí stolku z druhé ruky opět něco udělali pro naši planetu.




3. Méně knih - více místa na dekorace


Jsem si jistá, že mezi vámi budu mít v tomto ohledu patřičné hatery. Knihy samy o sobě jsou přece krásnou dekorací a člověk by se jich v žádném případě neměl zbavovat. Podle mého názoru je však opak pravdou: knihy, které jsem už přečetla a vím, že už je nikdy z knihovny nevytáhnu, pro mně plní pouze funkci lapače prachu. Místo toho můžeme tyto knihy darovat známým nebo je položit do jedné z veřejných knihoven na náměstí (v Brně například na Jakubském náměstí), kde každý může nějakou přinést a taky si odnést. Tento způsob darování a sdílení je inspirativní sám o sobě. Výhodou pak také je, že si můžete nakoupit nové dekorace, které vám budou v knihovně dělat radost dnes a denně.





4. Vytapetovat malou plochu


Zapomeňte na trauma z tapet z dob socialismu, které si pamatujete z dětství. Tapety jsou opět v módě a v interiérech jim to moc sluší. Pokud nejste natolik odvážní vytapetovat si rovnou celý obývací pokoj, vůbec to nevadí. Parádu uděláte i když si vytapetujete pouze kus zdi za komodou nebo pás v chodbě. Co se motivů týče, je jich nepřeberné množství - od krajinářských fototapet přes grafické vzory až po motiv zdí antických chrámů. Efekt je enormní, námaha minimální.




5. Obal ne, krabičky ano


I takto rychle se může změnit vaše kuchyně! Schválně se podívejte, kolik různých sáčků, dóziček, skleniček, půdélek a obalů máte v kuchyni či koupelně. A představte si, jak by vaše kuchyně a koupelna mohly vypadat, kdybyste tyto různorodé a převážně nevzhledné obaly vyhodili, a jejich obsah dali do barevně/tvarově/stylově podobných škatulek. Jedná se sice o nějakou počáteční investici, ale garantuji vám, že jakmile vše bude mít své místo, bude vás to těšit dnes a denně. V poslední době jsem velice překvapená JYSKem, který má ve své nabídce překrásné dózy a krabičky, a to za neuvěřtitelně levnou cenu. Tak až příště pojedete okolo, mrkněte co mají zrovna v nabídce.





6. Nový look pomocí polštářů


Koupě nových povlaků na polštáře se vždy vyplatí. I zánovní pohovka či křeslo jsou najednou jako nové, když na ně naaranžujete nové polštáře. Pomocí barev a grafických motivů vytvoříte výrazný akcent ve vašem obývacím pokoji. A to pouze krátkodobě, což s sebou nese i řadu výhod. Když vás tato barevná kombinace přestane bavit, dá se jednoduše obměnit.




7. Fotostěna


Nic nezútulní váš byt tak, jako fotostěna. Pak už je jen na vás, kterou stěnu si zvolíte - jestli u jídelního stolu, v obývacím pokoji nebo koupelně. Esteticky vydařeně fotostěna vypadá, když mají fotky různé velikosti, ale jsou zarámované v rámečcích stejného či podobného vzhledu. Zavítejte na příští blešák ve vašem okolí, nakupte tam staré rámečky, stavte se pak do hobby marketu a kupte tam černou, zlatou nebo bílou barvu ve spreji. Aktivita na jedno sobotní odpoledne, které vás bude těšit celé roky.




8. Více zeleně, prosím

Pokojové rostliny? Spousta lidí se domnívá, že nemají buňky na pěstování zeleně, všechno jim uschne ještě než to stihnou donést domů. To je ale velká škoda, neb se ochuzují o překrásné a jedinečné živé dekorace, které ještě k tomu všemu čistí vzduch. Nemluvě o tom, že zelená barva na nás působí blahodárným uklidňujícím dojmem. A pokud opravdu nemáte zahradnické skills, kupte si třeba velké kaktusy nebo sukkulenty - ty potřebují málo vody a minimální péči.




9. Nové doplňky do kuchyně


Jeden tip z oblíbené série: minimální snaha - maximální efekt: odstraňte z kuchyně všechno, co nevypadá dobře! Například pestrobarevná plastová butylka se saponátem, křiklavě žlutá houbička nebo už stokrát praná hadřička. Přelejte saponát do decentní lahvičky s pumpičkou, nahraďte šerednou houbičku klasickým kartáčkem v přírodních barvách - dokonce i útěrky už jsou k sehnání i v různých materiálech a designech.




10. Více ubrusů, více možností


Může se zdát, že ubrusy byly dlouhou dobu out (teda až na ty gumové ubrusy u babičky na terase, že jo). Ten, kdo roky hodoval z rustikálního masivního stolu, může být mile překvapený, jak se může změnit atmosféra v místnosti, když je jídelní stůl pokrytý vkusným ubrusem a prostíráním. Najednou prostor působí světle, tmavě nebo barevně - podle toho, pro jakou látku se právě rozhodnete.



Věřím, že jsem vás tímto článkem namotivovala k jisté předjarní očistě a vy se co by dup vrhnete na zkrášlení vašeho obydlí. Budu moc ráda za jakýkoli feedback i make-over fotky vašich kreací.


Mějte krásný den!

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page