top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Alfa omega kuchyně: pořádek

Patří k těm nejvíce obývaným místnostem v bytě, a právě i z toho důvodu v ní povětšinou vládne chaos: ano, mám na mysli kuchyň. Jak získat více úložného prostoru, uspořádat si věci ve spížce, ale zároveň mít všechno po ruce a proč není vůbec od věci mít týdenní plán. Zorganizujte si nově svou kuchyň. Systematicky.



Vytvořte jakýsi základní pořádek


Foto: NOLTE kuchyně


Jaký typ člověka jste? Minimalista nebo spíše sběratel? Máte speciální šuplík se surovinami na ranní porridge (nesmějte se, já mám opravdu jeden velký šuplík vyhrazený jen na přísady do snídaně), nebo pokaždé zdlouhavě hledáte to a ono? Kolik hrnců a pánví používáte denně?


V prvě řadě bych poradila, abyste analyzovali váš osobní uklízecí mechanismus. Pokud jste typ člověka, který má rád, když má vše své místo, pak vám srdečně gratuluji. Následující tipy pro vás budou hračka. Pokud jste ale typ člověka, který má ve všem tak trošku nepořádek, pak vám následující tipy mohou opravdu zjednodušit a zpříjemnit život.


Dvě základní otázky jsou zde esenciální:


1. Jak často používám tento hrnec, tuhle krabičku, tenhle mixér?


2. Má tento předmět v kuchyni už nějaké předurčené místo? Pokud ano, jak smysluplné je tohle místo pro tento předmět?

Vykramařte obsah všech kuchyňských přihrádek a polic, a vyřaďte vše, co je pokažené, co máte dvakrát, co je nepotřebné, nebo u potravin – prošlé. Pokud máte tuto fázi za sebou, umyjte všechny přihrádky a police a také vše, co zbylo z oné čistky. Pak ukliďte veškeré věci podle kategorií do jednotlivých kompartmentů.



…a pravidelně uklízejte


Foto: LEONARDO


Pokud jste zvládli první tip, a to - mít vše uspořádané podle kategorií a četnosti používání, je na řadě abyste zapracovali na tom, aby se tyto velké uklízecí akce vůbec nemusely opakovat. Člověk jimi stejně zabije minimálně jeden celý den, no nemám pravdu? O některých lidech se taky říká, že jsou tak pořádní, že ani nemusí uklízet (pro mou rodinu a přátele bych jedním z nich byla určitě já, neboť když něco použiju, tak to okamžitě vracím na své původní místo, haha).


Ale nezoufejte, pokud takoví nejste, je mi jasné, že to potřebuje nutnou dávku odhodlání a taky sebekázně. Pokud jste v udržování pořádku pouze středně dobří, existuje jedno pravidlo: uklízet raději častěji a krátce, než jednou za čas a dlouho. Takže: po snídani ukliďte marmeládu a máslo zpět od lednice, špinavé nádobí dejte do myčky jakmile dojíte apod. Tak budete mít v poledne radost z toho, že máte v kuchyni uklizeno a nemusíte před vařením oběda prvně 20 minut poklízet.


Skladujte potraviny správně


Foto: Adobe Stock


Tento bod by se dal rozepsat do jednoho extra článku, ale pro představu vám sem dávám pár základních principů, kterými se řídím já osobně:


· Suché potraviny jako rýže, cukr, mouka, vločky, semínka skladovat nejlépe ve vzduchotěsných dózách či krabičkách


· Ovoce a zeleninu podle druhu buď v lednici, nebo při pokojové teplotě (např. rajčata ani jablka nepatří do lednice, neb tak přichází o své aroma a chuť)


· Zavařené potraviny nebo konzervy mají minimální dobu spotřeby minimálně pár měsíců


· Zmrazené potraviny podle kategorie jsou trvanlivé několik měsíců až jeden a půl roku


…a spotřebujte je včas


Foto: IKEA


Opakovaně se mě rodina i přátelé ptali, jak často umývám lednici – no, popravdě moc často ne, neboť je neustále čistá. Je to ale samozřejmě i tím, že v mé lednici nejsou žádné prošlé nebo plesnivé potraviny. Nikdy. Doma mám vestavěnou lednici v klasické šedesátkové skříňce, tzn. lednice není bůhvíjak veliká. Vestavěné lednice mají sice své nevýhody, ale zároveň mají i jednu velkou výhodu – vždy víte, co v ní máte. Není v nich totiž místo na načaté 3 druhy hořčic, 5 druhů marmelád, 3 otevřené tvarohy apod.


Co se suchých potravin týče je fajn mít zásobu rýže, těstovin a rajčatových protlaků, ale pouze v takovém množství, které jste schopni pravidelně spotřebovat. Dotyčný, který si dělá rýži jednou za rok, nepotřebuje mít doma 5 kg pytel, i když byl tenkrát v kaufu v akci.


Uspořádejte si lednici


Foto: Colourbox


V tom, jak správně uspořádat lednici, je názorový rozkol asi stejně jako když bychom se bavili o tom, jaký systém plnění myčky je nejefektivnější. Někdo prostě jen ukládá tam, kde je místo a řídí se heslem „Všechno se musí vejít!“, někdo další má zase sytém a každá potravina má své místo.


Existuje pár ověřených tipů, kde a jak kterou potravinu v lednici uchovat, aby se nesnížila její kvalita nebo trvanlivost.


· Místo po straně dvířek od lednice je o krapet teplejší, proto je výhodné dát na toto místo např. vajíčka, máslo, marmeládu, sojovku, kečup a nápoje


· Do kompartmentu úplně nahoře, který je studenější než dvířka lednice, ale ne ledový, pak patří např. načaté konzervy, zavařeniny, nápoje, sýr apod.


· Ve středním kompartmentu je dobře sýrům, mléku, smetaně, jogurtům


· Spodní kompartment je nejstudenější, a proto tam patří ryby, maso a uzeniny


· V šuplíku na zeleninu je logicky nejlépe zelenině nebo ovoci


… a mějte na paměti, co se bude dít následujících pár týdnů


Foto: Siematic


Bude někdo slavit narozeniny? Čekáte o víkendu návštěvu? Nebo, tak jako v této podivné době pandemie, trávíte v kuchyni mnohem více času něž normálně?


V dobách karantény bychom se teď všichni shodli na scenáriu posledním. Proto třeba není potřeba mít po ruce všech 30 prosecco skleniček, můžete je tedy na následujících pár týdnů či měsíců schovat, a místo toho vytáhnout na linku tyčový mixer, který se teď raduje z každodenního používání.


Výsledek je, že máte vše potřebné po ruce a váš homeoffice den běží jako po másle.



Šuplík s krámama


Foto: LEICHT kuchyně


Pravděpodobně každý z nás má v kuchyni (přinejmenším) jeden šuplík, ve kterém je vše od baterek do minutky přes párátka až po zapalovač a často nefunkční propisky. Vyčleňte si na úklid tohoto šuplíku jednu půlhodinku a z gruntu vyhoďte vše nepotřebné, nepoužitelné nebo zničené.


Pokud inklinujete k hromadění těchto malých blbůstek i po razantním úklidu, pouvažujte o tom, zda si nepořídit organizéry do šuplíků, ať už v IKEA nebo u truhláře.


Zřídka používané věci uložte mimo dosah


Foto: IKEA


Vracím se zpět k tomu, že by často používané věci měly být v dosahu a snadno dostupné. To stejné platí i pro každodenní trajektorie při práci v kuchyni.


V praxi to znamená, že šuplíky v blízkosti varné desky by měly být využité na příbory, vařečky apod., skříňka nad nebo vedle zase na koření a oleje. Hrnce a pánve, které jsou uložené v blízkosti varné desky, vám ušetří nadbytečné kroky, stejně jako nůž, pro který byste si jinak museli dojít.


Dekorativní předměty prezentujte ve výšce


Foto: Siematic


Vestavěný nebo skrytý úložný prostor dělá kuchyň okamžitě poklizenější. Pomáhá už to, když máte vestavěné spotřebiče. Neb co si budeme povídat, i když se snažíme, lednice vypadá jinak než trouba a samostatně stojící mikrovlnka zase jinak než myčka. Vždy se pokouším vyargumentovat řešení vestavěných spotřebičů jako to nejelegantnější, nejvkusnější a nejpraktičtější. Někdy si dopomůžu i heslem: sejde z očí, sejde z mysli.


Podobnou logikou se můžete ale i inspirovat, a to právě při prezentování zajímavých, extravagantních nebo dekorativních věcí, tak jako na fotce metalový věnec se zavěšenými pánvemi.


…a plánujte si jídelníček


Foto: Grafit


Do restaurace se teď jen tak nedostaneme, kantýny i menzy jsou zavřené. Jediná možnost je objednat si jídlo, ale to člověka v konečném důsledku vyjde taky na majlant. Proto se teď každý, chtě nechtě, vrací k plotně.


I v tomto ohledu máme různé charaktery a názory. Jeden miluje vaření, googlení nových receptů, obkoukává na instagramu, jak by mohl vytunit snídani, a druhý je jak opařený, neví si rady a pak stejně zase skončí u pizzy z mrazáku. Na tohle se musí strategicky – vytvořte si týdenní stravovací plán. Nemusí obsahovat všechny tři velká jídla, ale aspoň jedno hlavní, oběd nebo večeři. Jestli se budete každého člena domácnosti ptát, jaké má preference a přání, to už ponechám na vás. Čas a nervy vám to ale ušetří zaručeně, ať už při nakupovaní, tak při vaření!


Myslíte, že byste nějaký z tipů mohli implementovat do vašeho života? Který by to byl? Nebo máte ještě nějaké eso vy, o které ještě nevím? Dejte mi vědět do komentářů. Mile ráda se přiučím.


Mějte krásný den.


Zdraví,

M.



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page