top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Jak správně vybrat typ stínění

Vše je vybaleno z krabic, v kuchyni se vaří, pračka pere, televize vysílá, kvítka na parapetě se množí. Zbývá už jen vyřešit stínění. Žaluzie, rolety nebo klasické záclony? Nebo snad dát něco ještě před okna? Jakmile se do tématu stínění noříte hlouběji, zjišťujete, že existuje nepřeberné množství variant. V tomto článku vám prezentuji přehledný seznam (snad) všech stínících typů.


Foto: HM Home


Obecně se stínění dělí na exteriérové a interiérové. Zatímco exteriérové slouží ve většině případů jako opravdový sun- a noiseblocker, interiérové stínící prvky mají i estetickou hodnotu, a měly by tedy korespondovat, respektive doplňovat celkovou náladu v místnosti. Nesprávným výběrem totiž změníte ráz interiéru k nepoznání.



Pojďme si tedy jako první představit stínění vnitřní. Formy interiérového stínění by se daly rozdělit do tří podkategorií, a to žaluzie, rolety a japonské stěny, záclony a závěsy.



Žaluzie


Žaluzie mohou být hliníkové, vertikální a dřevěné. Klasické horizontální híníkové žaluzie zná snad každý z nás. Z pozice interiérového designéra tuto variantu z estetického hlediska nedoporučuji. Místnost má tendenci působit kancelářsky, a co si budeme nalhávat, ve většině případů jsme líní na to je každé ráno vytáhnout, a tak je jen malinko pootočíme.


Pokud žaluzie přece jenom upřednostňujete před ostatními stínícími technikami, pouvažujte nad žaluziemi vertikálními, které opticky zvýší světlou výsku místnosti, nebo žaluzie dřevěné. Tyto obě varianty mají jistou dávku elegance a váš interiér posunou na úplně jiný level.


Foto: Verano



Rolety látkové


Látkové rolety jsou klasika, která snad nikdy nevyjde z módy. Čisté linie a jednoduchost, to sluší každé domásnosti. Výběrem barvy a textílie můžete vytvořit kontrastní výraz v okně nebo naopak být diskrétní a podtrhnout styl interiéru. Rolety se považují za takovou optimální stínící techniku. Dají se také snadno doplnit o závěsy, a vzájemně se neruší - o proti například žaluziím.


Foto: Pinterest



Rolety plisé


Pokud hledáte univerzální, avšak dekorativní a vysoce flexibilní stínící prvek, pak bych na vašem místě zvolila plisé. Plisé se instaluje na vnitřní okenní rám, což umožňuje snadné otevírání okna či prosklených dvěří. Tato volba umožňuje regulaci světla jak shora tak zespod, což je velice ideální napříkad do pracoven či obývacích pokojů.


Foto: Pinterest



Rolety římské


Za královnu mezi roletami jsou považovány římské rolety. Jsou díky svému designu vhodné jak do tradičních, tak i moderních interiérů, a jsou ideálním řešením i pro šikmá či střešní okna. Na rozdíl od klasických rolet se nenavíjejí, ale skládají směrem dolů nebo nahoru, takže si můžete s jejich rozložením vyhrát. Velkou výhodou římských rolet je i snadná údržba, většinu látek je možno prát na ruční mytí, na 30 stupňů.


Foto: Pinterest



Záclony a závěsy


Vnitřní závěsy a záclony jsou vskutku dotažené k dokonalosti. Záclony můžete bez obav vyprat, aniž byste přišli o jejich kvalitu. V dnešní době už není problém dostat se k nejrůznějším luxusním látkám, které mají například i akustické certifikáty. Závěsy interiér neuvěřitelně zabydlí a dodají vašemu domovu ten potřebný last touch.


Vždy bych volila tlumené odstíny, aby pouze doplňovaly ráz interiéru. Hovořit by měl materiál, zpracování než prvoplánově barva či dekor. Barevné akcenty si raději nechte na dekorační polštářky a další menší předměty, které se dají snadno vyměnit a stojí pár korun.


Foto: Pinterest



Japonské stěny


Japoské stěny jsou ideální vysoce estetický stínící prvek pro moderní interiér, hodí se především pro stínění velkých ploch například HS portálů, prosklených stěn, nebo okenních sestav. Látkové panely mají spodní závaží a napínají látku, nebo jsou napnuty do dřevěného rámu.


Japonskými stěnami se také dají perfektně oddělit různé zóny v jedné místnosti, například šatnu od ložnice.


Foto: Pinterest



U stínění exteriérového se nejčastěji setkáváme s venkovními žaluziemi, roletami a markýzami.


Venkovní žaluzie

Pokud bydlíte v novostavbě, je velice dobře možné, že developer na stínění myslel a minimálně na jižní straně máte venkovní žaluzie. Tento typ stínění je vhodný nainstalovat právě do oken na jižní nebo jihozápadní straně, kde za žaluzie v létě budete velice rádi. Jejich výhodou je, že odrážejí sluneční paprsky ještě před tím, než proniknou do interiéru. V praxi to znamená, že se vám pokoj neohřívá. Nebo pokud hodně cestujete, snížíte si spotřebu tepla na vytápění, jelikož jsou nižší tepelné ztráty skrze okna. Ovládat je můžete přes aplikaci ve vašem chytrém telefonu nebo jednoduše na dálkové ovládání.


Foto: Pinterest


Venkovní žaluzie mohou být také dřevěné, zde už je ale pořízovací cena poměrně vysoká, proto bych tuto variantu volila pouze v případě, že se textura dřeva hodí například k fasádě nebo celkovému vzhledu domu. V tomto případě nezapomeňte na to, že je dřevo přírodní materiál, který potřebuje jednou za pár let ošetřit.


Venkovní rolety

Další možností pro exteriérové stínění jsou hliníkové venkovní rolety. Zaručí optimální tepelnou pohodu v místnosti a jsou odolné za každého počasí. Rolety také snižují okolní hluk a poskytují dodatečnou zvýšenou bezpečnost, což zastaví možné nechtěné návštěvníky. Montáž venkovních rolet je různá - buď může být box schovaný ve fasádě nebo pod omítkou.


Foto: Pinterest


Markýza

Pak je zde také možnost nainstalování venkovní markýzy, která je vhodným stínícím prvkem do přízemních bytů či domů, které sousedí s předzahrádkou, terasou nebo balkónem. Markýzy se dají ovládat jednoduše motoricky a mohou být i doplněny o LED podsvětlení pro navození příjemné atmosféry.


Foto: diamonddesign.cz


Věřím, že jste se dnes dozvěděli něco nového a už při vyběru stínících prvků pro váš domov nebudete tápat.


Přeju vám krásný zbytek dne a zase někdy přístě!


Zdraví,

M.








0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page