top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

11 tipů pro malé koupelny

Aktualizováno: 26. 7. 2018

Z malé koupelny sice nevykouzlíme žádnou wellness oázu, ale znám pár tipů a triků, které optimálně využijí prostor a vypadají tak skvěle, že vás nechají zapomenout na to, jak je koupelna doopravdy malá.



Flexibilní sprcha ve výklenku


Má vaše koupelna výklenek, se kterým si nevíte rady? Využijte ho například pro sprchový kout. Je naprosto jedno, jestli je výklenek zaoblený, hranatý nebo má nesmyslné rozměry – s malými mozaikovými kachličkami můžete i na asymetrických stěnách flexibilně kouzlit a oživit takto mrtvé rohy.


Jednoduše pojatý sprchový kout vytvořený ve výklenku, opticky oddělený maloformátovou zelenou mazaikou.
Sprcha s mozaikou

Foto: dornbracht



Méně je více


Co si počít, aby koupelna nepůsobila stísněně? Začneme u obkladů: používejte je jen skromně. Tímto docílíte v prostoru velkorysosti, neboť volné plochy na stěnách působí vzdušně. Proto byste měli pokládat obklad jen tam, kde je to opravdu nutné. Ideálně do poloviny u umyvadla, toalety a vany, zatímco u sprchy je samozřejmě dovoleno pokládat výš. Zbylé stěny a strop by měly zůstat ve světlých odstínech, zlepšíte tím světelné podmínky.



Koupelny, v nichž je použit velkoformátový obklad působí velkoryse a promyšleně. Sklo u walk-in sprchy zase dodává prostoru na lehkosti a vzdušnosti.
Koupelna s velkoformátovým obkladem

Foto: nordic leaves



Glamour namísto velikosti


Je vaše koupelna malá? Potom ji inscenujte malinko výstředněji. Luxusní kachličky, pompézní barvy, kontrasty – všechno je možné a všechno je dovoleno. Oko se toho na tak malé ploše nepřesytí, a i cena za dražší sanitu a doplňky se přirozeně drží u země. Zaručeně nikdo nebude při vstupu do takové koupelny řešit její velikost.


Kombinace tmavě zelené a měděné je v koupelnách relativně nevídaná. Na tak malé ploše si toto kombo oko užívá snad ještě víc.
Zelená glamour koupelna

Foto: thomas rusch



Na více patrech


Ti, kdo mají málo odkládacího místa v koupelně, to nemají lehké, ale musí se s tím nějak vyrovnat. Perfektním řešením je pracovat s výškou – například s žebříkem na ručníky. Kde by jinak měl místo jen jeden ručník, na žebřík jich pověsíte hned několik. Je to nejenom velice praktická, ale i designová vychytávka, která upoutá zrak všech návštěvníků.


Otopné žebříky zná asi každý, ale co takhle žebřík obyčejný? Tento kovový dodává celé koupelně statement a je nádherným doplňkem k cementové lité podlaze.
Monochormatická koupelna

Foto: menu



Optický trik


Čím menší jsou kachličky, tím je v koupelně více spár. A ty dodávají neposedný pocit. Samozřejmě se nezmiňuji o tom, že je člověk musí čistit. Velké, světlé kachličky opticky zvětšují prostor, uklidňují atmosféru a reflektují světlo.


Pohledový beton (nejen) v koupelně jistě není pro každého. Zde v kombinaci s obkladem v přirodním odstínu naopak působí velice jemně.
Walk-in sprcha s pohledovým betonem

Foto: viega



Kombinace


Majitel malé koupelny stojí vždy před tím nemilým rozhodnutím: sprcha nebo vana? Nezoufejte. Díky moderním vanám s integrovanou sprchou se můžete, jak rychle osprchovat, tak se oddávat relaxačním koupelím. Dokonce i vstup je díky prostorným dvířkám velice příjemný. Výhodou je také fakt, že více místa než walk-in sprcha tato vana taky nezabere.



Přejete si vanu i sprchu, ale chybí vám metry čtvereční? S tímto vynálezem už se nemusíte rozmýšlet.
Sprcha a vana v jednom

Foto: duravit



Optický klam


A propos zrcadla – nejsou určena jen pro lepší prosvětlení místa. Při použití velkoplošných zrcadel docílíte optického zvětšení celé koupelny. Takže nikdy nezapomínejte na zrcadla v koupelnách, použijte jich klidně hned i více.


Čím menší koupelna, tím větší zrcadlo. Zlepšuje to světelné podmínky a opticky se tím prostor téměř zdvojnásobí.
Bílo-bílá koupelna

Foto: schwoererhaus



Krásné textilie


Jak si zkrášlit koupelnu bez velké přestavby, za málo peněz a zároveň ušetřit místo? Investujte do nových textilií v severoafrickém nebo tureckém stylu. Takzvané fouta nebo hammam ručníky jsou utkané z pevné bavlny, k dostání v několika barevných kombinacích a barvách. Sají stejně jako ty staré známé froté ručníky, jen potřebují viditelně méně místa na uskladnění.



Nezapomínejte na detaily. Použijte jiný materiál, než na jaký jste zvyklí. Dodá vám to malinko exotiky do každodenního života.
Exotické vzory a tkaniny namísto froté

Foto: house of rym



Dva v jednom


Snažíte se do koupelny ze všech sil nacpat i sušičku? Často není dostatek místa ani na jedno, avšak spousta klientů vyžaduje obojí, a to v koupelně. Díky bohu, že existují kombinované pračky se sušičkami. Tento aparát potřebuje jen jedno jediné místo.


Pokud je vaše koupelna malá, ale vy se nechcete vzdát sušičky, je pračka s integrovanou sušičkou to ideální řešení pro vás.
Pračka s integrovanou sušičkou

Foto: bauknecht



Zelený závistí


V nájemních bytech jsou koupelny většinou velice jednoduše zařízené, malé a celkově nenápadné. Kdo si přeje zaujmout za málo peněz, ten by si měl pohrát s fantasií a výraznými motivy. Vyberte si jedno téma a to si prosaďte. Úžasně působí stěny v tmavších odstínech zelené a doplňky které tuto barvu podtrhují. Perfektně působí v koupelnách i rostliny. Ty ale musí být odolné proti vlhkosti.


Nemusíte utrácet desetitisíce, když si přejete zkrášlit koupelnu. Vymyslete si silný koncept, nakupte si stylové doplňky a uvidíte, jak se prostor promění.
Koupelna (jako) v přírodě

Foto: HM home



Uklizeno


Nechejte si v mini-koupelně pouze ty předměty, kosmetické přípravky a textilie které máte rádi a opravdu používáte. Uspořádané do krabiček, košíků a na táccích pak působí mnohem uklizeněji, a ještě tím získají na estetické hodnotě. Používáte více než jen dva produkty, které vidíte na této fotce? Jednoduše přelijte vše ostatní do jednotných lahviček a pudélek. Najednou to to pak vše vypadá jednotně.


Mít uklizeno v koupelně neznamená jen to, že budete vlastnit pouze dva produkty.  Zkuste si kosmetické produkty, alespoň ty, které jsou viditelné, přelít do jednotných pudélek a lahviček.  Vše bude mít najednou své místo.
Minimalistický umývací pult

Foto: ferm living




Volně přeloženo z https://www.schoener-wohnen.de/einrichten/raeume/38888-bstr-tipps-fuer-kleine-badezimmer#155696-img-alles-drin-kein-zentimeter-bleibt-ungenutzt

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page