top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

6+1 věcí, bez kterých se v domácnosti neobejdu


Dnešní článek je více osobní než byly články doposud. Tantokrát mám pro vás seznam sedmi položek, které jsou pro mne v interiéru domova nepostradatelné. Které to jsou pro vás?


Hned v úvodu musím uvést na pravou míru, že žádná z uvedených položek není sponzorovaná (i přesto, že bych to u několi položek srdečně přivítala, haha).



1. Napěňovač mléka Aeroccino 4


Fanouškem George Cloonyho nejsem, Nespresso kapsle si z etických důvodů nekupuju, ale bez Aeroccina 4 si už můj každodenní život představit nedokážu - a to i přesto, že vlastním pákový kávovar se zabudovaným pěničem mléka.


Výhodu Aeroccina 4 vidím hlavně v tom, že právě když si melu a vařím kávu, (ne)mléko se mezitím samo napění - tzn. šetřím drahocenný čas - zde se ukazuje mé německé já, haha. Další velkou výhodu shledávám v tom, že je možné v něm připravit matchu latte - perfektně rozmixovaný matcha prášek se propojí s vodou a mlékem, a vznikne vám perfektní nápoj.


kávový koutek



2. Bezdrátový vysavač Dyson V11


Circa rok jsem používala robotický vysavač iRobot se samovysypáváním, ale byly s ním jen trable. I přesto, že se jednalo o nejvyšší model, byl velice hlasitý, jezdil sem a tam, ikdyž měl naskenovaný půdorys místností a v neposlední řadě okopával nábytek. Pomocníkem tedy moc nebyl, neb jeho efektivita pro mě nebyla dostatečně přesvědčivá. Rozhodla jsem se proto udělat rešerši bezdrátových vysavačů a skončila u Dyson V11.


Zde se musím přiznat, že na mne zacílila reklama, nebudu vám ani sobě nic nalhávat. Nicméně se za to vůbec nestydím, neb tento ruční bezdrátový vysavač naprosto překonal má očekávání. Nejenže má tři módy, které všechny využívám, ale také má skvělý ergonomický tvar, díky kterému se bez problému dostanu pod pohovku, křeslo i postel, aniž bych se musela sklánět, jít na kolena nebo dělat jiná akrobatická cvičení. Velkým plusem je pro mne i to, že má několik různých nástavců, které hojně používám např. na vysávání soklových lišt či parapetů. A jak dlouho vydrží nabitý? Až půl hodiny - tzn. 120 metrový byt s ním vysaju úplně na pohodu.


bezdratovy vysavac

Foto: Pinterest



3. Lednice francouzského typu


Zde musím učinit doznání - roky jsem byla zastáncem vestavěných lednic a mrazniček - hlavně aby to bylo pěkně schované a na spotřebiče se zbytečně neupozorňovalo. Před dobrým půl rokem jsem změnila názor a musím uznat, že lednice francouzského typu je spotřebič, kterého si velice cením. Nejde o to, že bych nakupovala dvojnásobné množství potravin či schraňovala krabičky s jídlem. Jde mi hlavně o to, že se v prostorné lednici mnohem snáz udržuje pořádek a vše má své místo.


Když z lednice neuděláte dominantu celé místnosti, ale pokusíte se jí šetrně zakomponovat do interiéru, pak ani nevadí její poněkud bulky vzhled.


Když jsem jako 19 letá pracovala v Mnichově jako au-pair, mezi mé úkoly patřilo každý týden umývat lednici. Tehdy mi to přislo naprosto zbytečné, ale teď, o takřka deset let později, jsem velice ráda, že jsem jako mladá byla takhle vycepovaná. Neb kde jinde než v lednici chcete mít hygienicky čisto? Díky prostorné lednici mám perfektní přehled o tom, co v lednici a jak dlouho mám, co je potřeba dokoupit, vyhodit, zpracovat. Nemluvě o tom, že díky francouzské lednici máte neustále k dispozici led, buď drcený nebo v kostkách, což oceníte hlavně v létě do iced coffee nebo večerního drinku.


francouzska lednice

Foto: Pinterest



4. Eames Lounge Chair


Do postele se za bílého dne nechodí, u jídelního stolu je to nepohodlné, na gauči zase moc vyzevlené. Kde nejraději trávím čas přes den, když zrovna nesedím u pracovního stolu? V ikonickém Lounge Chair od Eamesů. Na čaj a knihu, na brainstorming, telefonáty a rozjímání nebo na powernap po obědě. Křeslo je tak pohodlné, že vás jakoby obejme, a vy se v něm cítíte jako byste byli přeneseni někam na dovolenou. Ano, takový luxusní dovolenkový pocit může vykouzlit i křeslo. Není divu, že již přes půl století je velkým oblíbencem lidí po celém světě. Je to funkčnost propojená s perfektním designem. Cenově nicméně trošku jiná liga než všemi oblíbený žlutý ušák od IKEA. Až na něj někde narazíte, sedněte nebo lépe řečeno ponořte se do něj a vzpomeňte si na má slova.


lounge křeslo


5. Walk-in šatna


Když jsme s manželem zvažovali koupi nového bytu, walk-in šatna byla pro nás byla jedním z rozhodujících kritérií. Ačkoli je ve spoustě současných developerských projektů samostatná šatna samozřejmostí, v bytě (stavba z roku 2017) pro který jsme se rozhodli bohužel nebyla. I přes fakt, že se jednalo o plně zařízený, designérem navržený byt, jsme se rozhodli jej kompletně předělat a to nahrávalo i realizaci našeho přání - walk-in šatny. O tom však v samostatném článku někdy příště.


Velkou výhodu vidím hlavně v tom, že nemusíte mít žádné ke stropu sahající skříně v ložnici; místnosti, kerá má sloužít relaxaci a odpočinku. Nemluvě o tom, že je vždy problém ve skříni a kolem ní udržet takový pořádek, aby mne to nehnalo k nikdy nekončícímu úklidu. Tato sisyfovská práce je u walk-in šatny vyřešena tak, že prostě zavřete dveře a čau.


Možná si říkáte, že walk-in šatny jsou pouze výdobytkem novostaveb. Zde musím oponovat, neb u rekonstrukcí starších zástaveb povětšinou není problém alespoň méněmetrážní šatnu vytvořit. Pokud nad rekonstrukcí uvažujete, ale zdráháte se a nevíte si rady, oslovte odborníka, který pro vaše požadavky jistě najde to nejlepší možné řešení.

walk-in šatna

Foto: Pinterest



6. HAY Bowler odkládací stolek


Kdo by to by řekl, že se nebudu moct obejít bez odkládacího stolku, že? Povím vám krátkou historku, jak jsem k němu přisla: když jsme na podzim 2019 lehce pracovně brouzdala po kodaňských showroomech s nábytkem, narazila jsem na tento malý, v podstatě nenápadný stolek. Zaujalo mne předeším jeho tvarosloví a podnoží z tehdy tak populárního terazza. Objednala jsem si jej tedy bez hlubšího zamyšlení kam s ním. No a když přišel, dohadovali jsme se s manželem, na čí straně pohovky bude, jestli není lepší u postele nebo u křesla. V konečném důsledku jsme objednali ještě dva další, které nyní slouží jako noční stolky.


Zase zde zmíním to symbiózu funkčnosti a designu: stolek má rukojeť, díky které jej jednoduše přenesete z bodu A do bodu B i přesto, že je kvůli terazzo podnoži relativně težký. To mu ale zase dodává na stabilitě, takže se nemusíte obávat toho, že jej omylem převrhete. No co vám budu povídat, není to jen hezký stoleček. Je to multifunkční láska.


odkládací stolek

Foto: HAY



7. Finská sauna


Tuto položku vám zde uvádím na přání mého manžela. Nejen v zimních měsících je saunování pro tělo i ducha extrémně prospěšné. Pandemie, která k tomuto datu trvá již více než rok však této aktivitě nepřeje, a tak jsme byli nuceni si na terase navrhnout naši vlastní oázu s finskou saunou. Očividně jsme ale nebyli s tímto nápadem origninální, neb na dodání čekáme již 4 měsíce.


finská sauna

Foto: Pinterest


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page