top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Dilema novostavby

Zařiďte si vaši novostavbu pořádně. Promyslete to. V klidu. Nenakupujte jenom podle toho, co se vám líbí, ale zamýšlejte se i nad tím, jestli pro daný kus nábytku nebo dekoraci najdete vhodné místo. I to nejkrásnější a nejdražší vybavení bude působit mdle a fádně, když interiéru budou chybět ty správné materiály, příjemné osvětlení a barvy.


Foto: Pinterest


Novou pohovku vám právě dovezl kurýr, jídelní stůl, židle a svítidla si už našli své místo, a váš oblíbený obraz už také visí na stěně. Všechno vypadá perfektně. Něco tomu ale pořád chybí. Co ale?! Něco teplého, něco útulného, něco co z toho bytu vytvoří domov. Ano, jsou to přírodní materiály. Dřevo, filc, kůže (pro mě za mě i ekokůže), vlna a kámen. Toto jsou materiály, které podvědomě vnímáme jaké teplé – olejovaná dubová podlaha, vlněný koberec, fluffy kožešinka na křesle, hrubý obklad v koupelně, zeleň a kvítka, pracovní deska z mramoru, svítidla z papíru a povlečení ze lnu...


Naše smysly reagují intuitivně kladně na vše světlé, jemné, přírodní. Právě z tohoto důvodu podvědomě saháme po tónech, které se vyskytují v přírodě. (Popravdě – ne všichni, že ano.) Působí totiž poklidně a harmonicky.


Velké plochy jako stěny, podlahy, koberce, polstrovaný a vestavěný nábytek by nikdy neměly poutat vaší pozornost výraznými a křiklavými tóny. V praxi je ale opak často pravdou. Když nutně potřebujete ve svém bytě pop of color, vsaďte na dekorace a malé předměty, které jsou lehce vyměnitelné. Když se jich přesytíte, pošlete je jednoduše o dům dál a nemusíte přitom vyměňovat celou kuchyň nebo obložení koupelny. Nemusíte nutně spolupracovat s interiérovým designérem – když budete vybírat tóny vycházející z šedé, zelené, hnědé, bílé, máte už z půlky vyhráno. Tóny vycházející právě z těchto neutrálních barev působí uklidňujícím dojmem, ale hlavně jsou tím nejlepším základem pro dekorace, umění, květiny a spol. Apropos atmosféra: závěsy v interiéru jsou nejenom estetické, ale zároveň plní funkci pohlcování hluku, a to úplně stejně jako staré dobré tapety z textilu, které mimochodem zažívají comeback.


A poslední věc: nejlepším pomocníkem při vytváření té pravé hygge atmosféry jsou a vždy budou svíčky a stmívatelná světla. Je to ta nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější metoda. U svítidel pak platí, čím vyšší počet Kelvinů a čím více zdrojů světla, tím lépe.


Mějte pohodový den!

M.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page