top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Jedinečná IKEA aneb Dotvoř si sám


Zní vám to spíše jako oxymorón? Po přečtení následujícího článku budete přesvědčeni o opaku!



Už máte dost těch neustále stejných kusů IKEA nábytku, které vidíte na každém kroku? Pojďte se inspirovat názornými příklady, jak si z těch nejprofláklejších kousků vytvořit fancy solitér.

Jistě nejsem jediná, kdo chodívá pro inspiraci do toho modro žlutého obchodního domu s nábytkem, brouzdá si tam mezi pokojíčky, sedá si na sedačky v útulných hygge obýváčcích, hladí si heboučké polštáře a obdivuje zátiší s dekoracemi.


Jak jste se mohli dočíst v předchozím blog postu, jako 12ti leté děvčátko jsem si tam chodívala hrát na designérku s mou kamarádkou. No a teď v mých šestadvaceti tam jezdím jako opravdická designérka. Malá vsuvka - nikdy nepodceňujte své dětské sny!


Věděli jste, že každý IKEA obchodní dům má malinko jiný sortiment a cílí na malinko jinou klientelu, a to třeba i v rámci jednoho státu?! Mají na to své soukromé sociologické a demografické průzkumy. V praxi to znamená, že pokud jezdíte do IKEA v Ostravě, jsou mustr pokoje menší, balkóny užší a budget na tyto pokoje bude taky nižší. Zatímco když navštívíte IKEA v německém Mnichově, jsou v pokojích použity dražší zařizovací předměty a je tam cíleno ve velké míře na tzv. single-households.


Jednou jsem v německém týdeníku Der Spiegel četla, že IKEA zná své zákazníky lépe než samotný Google. A to už je co říct!


Má afinita k IKEA se přes ty roky jen prohloubila. Díky internetu už sice nemusíme jezdit autem až na předměstí, hledat parkování a kličkovat mezi nepřeberným množstvím dalších nadšenců. V dobách internetu a především Pinterestu se můžeme z nezaměnitelného pohodlí domova kochat inspirativními domovy jiných interior design nadšenců, brouzdat Instagramem a ukládat si fotky do imaginárních složek pro pozdější použití na nějaké ty moodboards.


Své zalíbení jsem tímto dovedla na takovou meta úroveň. Chápejte to prostě tak, že se bavím vylepšováním typických IKEA nábytků. Dnes mám pro vás pár mých oblíbených, takzvaných IKEA hacks, které mi přijdou naprosto skvělé. Aneb, za pár kaček, s trochou kreativity a zručnosti si můžete vytvořit takovýto ojedinělý nábytek.


A teď už konec řečí, jdem na to!



1. Komoda MALM



do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
hipsterská MALM komoda

Je tady někdo mezi čtenáři, kdo by doma neměl komodu nebo alespoň něco ze série MALM? Hádám, že pokud ano, jste v menšině.


Tři kožené pásky, šest hřebíků, kladívko. A komoda MALM, samožřejmě. Ale tohle je těch pár drobností, díky kterým rozzáříte tu jinak obyčejnou komodu. Tento hack jsem si dovolila okopírovat i k sobě do ložnice, kdy kožené pásky a dekorace v této camel brown barvě perfektně doplňují modrou stěnu za postelí a jinak barevně jednoduchý pokoj. Takže za mě naprostá pecka!



2. Odkládací stolek GLADOM


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
Posprejovaný GLADOM stolek

Poznáváte ho? Přesně tak, tenhle znáte v hořčicové a olivové barvě. A kolik, že stojí tenhle stolek? Pět stovek? A kolik by stál takový stolek v dekoru bronzu třeba na WestWing? Tipuju takový dobrý 6ti násobek. U tohoto hacku si stačí pořídit sprej a lak na zafixování pro zvýšení odolnosti. V mžiku máte naprosto luxusní a stylový odkládací stolek.



3. Kuchyňské skříňky METOD


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
kousek kuchyně v obývacím pokoji

Kuchyňské skříňky jako komoda do obývacího pokoje? ebojte, mě by to taky v životě nenapadlo. Moc se mi líbí výška skříněk, oproti těm klasickým obývákovým sestavám. Občas se stačí podívat na daný kus nábytku v jiné perspektivě a vyloupne se z toho taková pecka.



4. Konferenční stolek VITTSJÖ


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
glamour konfereční stolek

Sérii VIITSJÖ jsem si zamilovala ve chvíli, kdy ji IKEA představila na německém trhu. Od laptop stolku přes regály až po toto duo, všechno byste u mě doma našli. Obdivuji toto tvarosloví, které se dá perfektně kombinovat s lehce industriálními doplňky či osvětlením. V této variantě - přebarveno stříbrným sprejem - se najednou hodí do glamour interiéru a nechá prostor působit luxusně.


5. Lišta MOSSLANDA


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
zamaskované lišty na obrazy a knihy

Tyto lišty na obrazy vídám na sociálních sítích snad v každém dětském pokoji. Děti si z nich mohou vzít knížečku, kterou si vyberou podle jejího přebalu a v nejlepším případě ji tam i vrátit. To by byla didaktika v praxi.


Většinou tyto lišty ale zůstávají v původní bílé barvě. Mne zaujala varianta nabarvit je stejnou barvou jako je zeď. Určitě ve své knihovně najdete knihy, které mají krásný zajímavý přebal - ty se na lištu dají vystavit taky, i když už jste dospělí a vaši volbu k přečtení knihy ovlivňují jiná kritéria než jen přebal.



6. Skříňka BESTA

do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
jednoduchá sestava do předsíně

Není jednoduché najít ten správný nábytek do zádveří, respektive do chodby. Pokud si ho zrovna nenecháte navrhnout a vyrobit, vždy působí v konečném důsledku jako splácanina a chodba je pak nehomogení. Přitom je to od pradávna prostor reprezentativního rázu. Je to první místo, které vidí návstěva, soused či pošťák. Ale taky místo, do kterého vkročíte jako první vy, když přijdete po dlouhém dni z práce domů.


I z toho důvodu jakožto designér kladu velký důraz na promyšlený koncept zádveří. Tato varianta se mi moc líbí, pokud se má jednat o low-cost zařízení. Obyčejné a univerzální bílé skříňky se dají poskládat do různých kompozic, a tvoří tak příjemné a funkční propojení botníku, sezení, odkládací plochy a úložného prostoru třeba na rukavice.



7. Rošt LURÖY


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
rošt ve vertikální poloze

Z tohoto nápadu jsem naprosto unešená. Rošt (ten samozřejmě nemusí být nutně z IKEA, nicméně aby zapadal do konceptu článku nemůžu jmenovat jinou firmu, že jo) na stěně může být použit jak v kuchyni třeba na přípory, květináče s bylinkami či nákupní seznam, nebo v chodbě na klíče, kabáty a ostatní krámy. Osobně bych byla ještě pro namoření latěk, ale do skandinávských interiérů se přírodní dřevo hodí perfektně.


8. Schůdky BEKVÄM


do it yourself, DIY, IKEA hacks, IKEA, interiérový design, Brno, designér, rekonstrukce, reestyling, styling
na stupnici florálních vítězů

Tyhle jednoduché schůdky nemusíte využívat jen tehdy, když potřebujete dosáhnout na zavařeninu od babičky někde vysoko ve spíži. Výborně slouží i jako prezentace vašich rostlinných skvostů, jako v tomto případě. Skvěle se hodí ale i jako noční stolek nebo do koupelny! Jak jsem si ho vylepšila a naaranžovala já, uvidíte třeba v příštím blog postu.




Pro IKEA pracují přední skandinávští designéři, jejichž úkolem je nejen navrhnout esteticky hodnotný a nadčasový produkt, ale zároveň musí být snadno složitelný a cenové dostupný. Já ji mám ráda i pro jejich promyšlené tvarosloví a ergonomii. Není divu, že je díky těmto atributům IKEA lídrem v nábytkovém průmyslu po celém světě.


Na závěr bych chtěla podotknout, že post není nijak sponzorovaný. Možná se jedná o jistou formu reklamy, nicméně z toho nijak neprofituji. Škoda, neb s IKEA by mě to teda bavilo! Za to ale doufám, že z toho profitovat budete vy a necháte se inspirovat!





Zdroj fotografií: Pinterest


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page