top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

(Pod)zimní pohoda


Chcete si to doma zářidit útulně? Prozradím vám, proč na nás ta vlněná deka na pohovce, plápolající oheň v krbu nebo svíčky na stole, hlavně v těch chladnějších měsících, působí tak dobře.


útulné místo pro vychutnání si čaje či kávy
Domácí kavárna v okně

Foto: So Leb Ich



Hygge, Coziness, Gemütlichkeit, Útulnost - ať už v dánštině, angličtině, němčině nebo češtině - v mnoha evropských jazycích existuje pojem pro útulnost. A právě když se babí léto blíží ke konci a podzim se se všemi odstíny hnědé, oranžové, žluté a červené neúprosně blíží, těšíme se na ni. Neboť když je venku extrémně nehostinné počasí, užíváme si tu domácí pohodu o to víc. S těmito tipy se vám už nebude chtít domov opustit.




1. Co máme rádi


Svíčky, polštářky, krb.. pro jednoho je to synonymum kýče, pro druhého neodmyslitelná součást pojmu domov. Následujte svůj pocit, když si zrovna zařizujete váš domov a chcete ho mít opravdově útulný, a vyprdněte se na nějaké zaběhnuté stereotypy.


Pohodová atmosféra v pohodlí domova
Mixování textur on point

Foto: Pinterest




2. Co se nás dotýká


Kdy pociťujete teplo? Na co se vaše oči rády dívají? Jakou vůni máte rádi? Dejte prostor vašim smyslům, nechte pracovat právě je. Ta útulnost musí oslovovat právě vaše smysly. Pohodlí totiž můžeme vidět, cítit, nahmatat. Pohled na zákoutí se svíčkami vyvolává stejné pocity štěstí jako například čokoláda. A v případě, že se do krbu dostane vlhké polínko, začneme to pohodlí dokonce slyšet praskat. Dejte si do malé misky mix hřebíčku a skořice, a nechte se unést tou omamnou vůní vždy, když vstoupíte.




3. Jak vytvořit útulnou atmosféru


Blahodárný účinek tepla je všeobecně známý. Prochází naším tělem, dodává nám novou energii a uklidňuje. Tak, jako když se zabalíte do příjemné vlněné deky, zaslouží si i váš obývací pokoj pomyslnou ochrannou vrstvu. Tmavší zdi přirozeně zateplují. Teplý odstín jakoby zavinul pohovku nebo křeslo pod svou ochranu a najednou se v místnosti cítíte příjemně.


Černá dodává na pohodlí a zahalí interiér jakoby do náručí
Přestaňme se bát tmavých stěn

Foto: Pinterest




4. Co nás zahřívá


Horký bylinkový čaj, ze kterého opatrně usrkáváme, abychom se nespálili, nám dodává teplo zevnitř. Huňatá deka, do které se zachumláme, zase z vnějšku. V toto ročním období milujeme všechno, co je huňaté, hebké a chundelaté - a to, jak nám skrze naši pokožku k srdci stoupá teplo. Právě proto shromažďujeme na pohovkách polštáře, deky, přehozy a kožešinky.


Dřevo, kámen, vlna - nádherná kombinace barev a materiálů
Dřevo, kámen, vlna - nádherná kombinace barev a materiálů

Foto: Amara




5. Čeho je moc, toho je příliš


Když člověk použije všechny rady, které si přečetl v chytrých příručkách, bude se to najednou zdát až moc - přeplácané, neautentické a tak nějak neharmonické. I zde se, prosím, říďme heslem, méně je více. Netestujme náš limit útulnosti. Mnohokrát vystačí pár svíček na stole a nejednou ucítíte, jak se vašemu obývacímu pokoji vdechla nová atmosféra.


Svíčky v různých velikostech dodají tu správnou hygge atmosféru
Jemný monochromatický styling

Foto: fritz&froh




6. Co působí dobře


Nábytek a dekorace z přírodních materiálů, jako je kámen, kůže, dřevo nebo korek, působí velice příjemně a vytváří doma útulno. Zkuste si někdy z procházky donést pár šišek, kůru ze stromu, větvičku s pupeny, a naaranžujte si s těmito úlovky nějaké zákoutí. Uvidíte, jakou z toho budete mít radost, nejenom pro to, že jste v sobě objevili kreativního ducha. Častokrát totiž takové předměty vídáme v obchůdcích s dekorativními předměty. Přijde mi až absurdní tyto předměty kupovat, když je můžeme najít v lese nebo na louce za městem.


DIY kytice ve nádherném slavnostním stylingu
Dokonale nedokonalé

Foto: HM Home




7. Rozjasněte svůj domov


Osvětlení nejenže má tu funkci rozzářit místnost, ale je také důležitým a výrazným nositelem stylu a estetiky. V pochmurných měsících, počínaje (letos) koncem září, je důležité si domov rozjasnit několikerými zdroji světla. Například ve Skandinávii je naprosto bežné dekorovat parapety stolními lampičkami. Nechme se jimi tedy inspirovat.




8. Co přínáší rovnováhu


Dvě kožešinky sice mohou zpříjemnit posezení na pohovce, ale nevytvoří okamžitě ze sterilního interiéru útulný domov. Až ve chvíli, kdy je vše v rovnováze se dá hovořit o emocionálním domově.


Foto: Höffner



Zkuste si těchto pár tipů vzít k srdci. Na jejich zrealizování máte ještě celé dvě sezóny.



Volně přeloženo z https://www.schoener-wohnen.de/einrichten/28761-rtkl-das-geheimnis-der-gemuetlichkeit a doplněno.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page