top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Tipy pro zábavnější (nejen) jarní úklid

Aktualizováno: 2. 4. 2019


Jarní úklid nedělá dobře pouze našemu bytu či domu, nýbrž i naší duši. S těmito tipy Vás to uklízení bude dokonce bavit a Váš domov zůstane déle úhledný.


1. Odbordelování osvobozuje a dobíjí baterky


Téměž každý máme na půdě nebo ve sklepě věci, které na nás houkají něco ve smyslu: "Oprav mně!", "Přečti si mě" nebo "Použij mě zase!" - a pokud ne, tak je to "Konečně mě prodej!". Jsou to věci, které nám už nijak neslouží, ale dělají nám latentně špatné svědomí, a to nám právě vybíjí baterky a bere nám to energii, místo toho, aby nám v každodenním životě ty baterky dobíjelo. Zeptejte se kriticky sami sebe, jestli budete opravdu někdy ten starý stolek lakovat nebo jestli někdy budete pít ten exotický ovocný čaj, který Vám přivezli sousedé z Indonésie. Pokud ano, tak s tím začněte hned ten den. Pokud zní odpověď ne, tak se s těmi věcmi rozlučte, prodejte je nebo darujte. Budete se cítit lépe!


Minimalistický regál MUUTO

2. Krůček po krůčku


Kolik propisek máte v šuplíku - deset? dvacet? A kolik z nich píše? Právě to je to o čem tady mluvím! Kdo chce zažít ten skvělý pocit osvobození, nemusí okamžitě začít s těmi problémovými zónami jako je sklep. Začněte raději v menším měřítku, abyste si ulehčili začátek. Například s tím šuplíkem v pracovně. Ponechejte si pouze ty propisky, které opravdu ještě píší a které máte rádi, zbytek jde do koše. A věřte mi, že stejně dobře to funguje s laky na nehty, rtěnkami, opalovacími krémy, různými zápisníčky nebo kuchyňskými noži.


Úhledně uklizený home office

3. Vyklízení pomocí metody tří krabic


Pokud si už troufáte na velký projekt typu sklep, komora nebo šatní skříň, pomůže Vám při tom metoda tří krabic. Do jedné krabice přijde to, co si opravdu chcete ponechat. Do druhé přijde to, co už Vy nepotřebujete, ale někomu jinému by se to ještě mohlo hodit - tyto věci můžete buď prodat nebo rozdat. No a ta třetí krabice má jednoduše funkci odpadkového koše.


Kdo už má něco roztřízeno, bude se divit, kolik věcí skončilo v krabici druhé a třetí. A pokud ne, tak Vám pomůže tento jednoduchý trik: věci z krabice číslo jedna , které následující půl rok nebo rok nebudete potřebovat jednoduše uskladněte na půdě. Potom následuje celá tato hra od začátku. Ty věci, které jste nepohřešovali nebo nepotřebovali, můžou pryč. Mimochodem někdy stačí jen pár dnů odstup. ;)



4. Uspořádejte si oblečení podle barev


Pokud jste již začali s vyklízením šatní skříně a řídili jste se pravidlem popsaným v bodě číslo 3., tak jste se dostali už pěkně daleko. Vše co ještě po této fázi zůstalo nezařazené můžete vzít do ruky s otázkou, jestli je Vám tento kousek oblečení stále tak milý jako dřív býval. Vyzkoušejte to, budete překvapení, jak dobře to funguje.


Ten, kdo své oblečení protřídil podle metody Japonky Marie Kondo (tzv. KonMari metoda - ponechej si pouze to, co tě dělá šťastným), tomu nejspíš zbylo oblečení, které se vejde na jeden věšák. Tím, že se jedná o oblíbené kousky oblečení, které jsou pravidelně nošené, nenastane problém, že by oblečení skončilo pod vrstvou prachu, což je klasický problém u šatních tyčí.


Ale zábava stranou: pokud nemáte prostor nebo finační prostředky na pořízení skříně, kupte si šatní tyč a seřadte si na ní oblečení podle barev.



Minimalisticky pojatý šatník


5. Darujte!


Po úspěšném úklidu často i na pár měsíců zůstanou v rohu místnosti věci, které máte v plánu prodat nebo vydražit. Buď byla jejich pořizovací cena vysoká nebo jsou ještě v perfektním stavu, a proto je nechcete jen tak vyhodit do popelnice. Loučení s takovouto věcí je podstatně jednodušší, když se ta věc jen tak nevyhodí, ale daruje se někomu, kdo ji ještě využije. Já osobně pravidelně jednou měsíčně dělám čistku šatníku a vytřízené věci dávám do krabice před dům, na kterou píši: "Udělej si radost! <3". A nebo když jsem na začátku zimy našla doma dva staré spacáky, vzala jsem je při cestě kolem na brněnské hlavní nádraží a darovala je tamním bezdomovcům.

6. Všechno nemusí být zaplněné


Regály a knihovny tady nejsou k tomu, aby byly zaplněné do posledního centrimetru. Nejen dekorativní předměty, ale i knihy chtějí dýchat. Knihy můžete uspořádat podle velikosti nebo barvy přebalu, pak nechat nějaké místo volné, a ty vyjímečné můžete položit jako dekoraci. Knihovna bude působit vzdušněji a koneckonců uvidíte, že i vy se v ní lépe vyznáte.


To stejné pravidlo můžete aplikovat ostatně i v pracovně. Vaše mysl bude v uklizeném prostředí fungovat mnohem lépe. Když jsou kolem rozházené papíry, staré účtenky nebo hrnky s čajovými pytlíky, bude klesat nejen Vaše produktivita, ale i kreativita. Vše, co Vás těší a dekoruje prostor, může být umístěno na očích, zbytek zmizí v šuplících nebo za dvířky komody.



Skandinávský minimalismus v praxi

7. Jednoduché tvarosloví


Je v podstatě jedno, jestli máte skříňky otevřené nebo s dvířky, jestli v kuchyni preferujete šuplíky nebo police - pro obě varianty platí jednoduché pravidlo: čím nenápadnější, tím lepší. Pokdu máte sklenice, příbory a kuchyňské potřeby na viditelném místě, soustřeďte se na jednoduché tvarosloví a stejnou barevnost. "Neklidné" věci jako ubrousky, párátka nebo prostírání uskladněte v neprůhledných krabičkách nebo košíčcích. Abyste zamezili bordýlku v šuplících, doporučuju nakoupit si ruzné vychytávky ve formě krabiček a dóziček s víkem nebo bez, které seženete nejen v IKEA.


Co se mi také osvědčilo je dvakrát ročně udělat inventůru ve všech šuplících a skříňkách - a při té příležitosti je i přejedu hadříkem na mokro.



BULTHAUP kuchyně je v rovnováze materiálově i texturově

8. Kde nic nestojí, tam se nic nezapráší


Aby v koupelně na nic nepadal prach, nenamokřilo se to nebo to nechytlo fleky od vodního kamene, měli byste vše hned po použití uklidit. Co se osvědčilo mně je mít pod umyvadlem prostornou skříňku s hlubokými šuplíky, které toho pojmou více než klasické zrdcadlové skříňky.


Nicméně ani kdybyste si pořídili ty nejchytřejší úložné systémy do kouplenových šuplíků, stejně se Vám tam jednou za čas nahromadí věci, které by potřebovaly probrat a povyhazovat. A to nemluvím pouze o testovacích velikostech všemožných krémů, peelingů a očních sér. Proberte je jednou za čas, mrkněte na jejich data spotřeby a hoďte je do koše.



Kolik různých dóziček, lahviček a umývátek doopravdy potřebujete?

9. Myslete dlouhodobě


Kdo nakupuje s rozumem, musí pak později méně vyhazovat - jednoduché, ale zlaté pravidlo. Investujte do kvalitních produktů, které dlouho vydrží, namísto nakupování něčeho, co Vám pak polorozbité leží v šuplíku. To stejné platí nejen u kvality ale také u stylu: kupte si pouze ty věci, které se Vám opravdu líbí a které zapadají do konceptu a barevnosti dané místnosti.


Apropos: V žádném případě to není o tom, že utratíte mnohonásobně více peněz, neb toto pravidlo se osvědčí právě u těch malých věcí - jeden pořádný kuchyňský nůž stojí právě tolik jako pět nekvalitních, které si člověk musí za ta léta koupit.


Když mi bylo asi šestnáct let, kamarád mi řekl, že je příliš chudý na to, aby si kupoval levné věci. Pár let mi trvalo, než jsem objevila pravdu v této jeho větě, kterou se již nějakou dobu řídím.


10. Raději často a rychle


Samozřejmě, že by bylo úplně nejlepší, kdybysme se o těch velkých uklízecích akcích vůbec nemuseli ani bavit. Ale jak všichni víme, každý máme nějakého toho kostlivce ve skříni.


Představte si, že někteří lidé jsou tak pořádní, že ani uklízet nemusí - všechno položí tam, kam to patří. Tito lidé nepotřebují dále číst. Pro ty ostatní platí zlaté pravidlo: raději uklízet častěji, za to ale krátce, než jednou za půl roku a to pak ale celý víkend, který se protáhne až do toho následujícícho, anebo v tom horším případě, že nikdy nedocílíte konce. Neboť to, co spoustu lidí odrazuje je právě ten fakt, jak velký ten úklid bude!


Ten ale vůbec nemusí být tak sáhodlouhý. Stačí když jednou denně projdete všechny místnosti a tři minutky investujete do úklidu každé z nich. A ruku na srdce, tři minuty na instagramu se rovná zrovna shlédnutí pár stories. Budete sami mile překvapeni, jak uklizeno Vaše obydlí bude vypadat.


Samozřejmě, že na úklid šatní skříně to nestačí, ale i tam si můžete zvyknout na to poskládat či věšet kousky oblečení hned po vyslečení, namísto házení svršků na líného sluhu. Ušetříte si pak totiž jak čas, tak i energii, když siVaše oblíbené šaty budete chtít znovu obléct a nebudete je muset žehlit. Právě tyto tří minutové obchůzky se postarají o to, že žádné bordel-hotspoty nebudou mít šanci vzniknout.




V takové praocvně to kreativitou jen sálá

Tak co, dozvěděli jste se v článku něco nového, co máte chuť hned vyzkoušet? Já osobně se snažím dosáhnout toho stádia, že nebudu muset uklízet vůbec, jen se mi to pořád na pár místech v bytě nedaří. Ale jak říká moje mamka: Nikdy se nevzdávej!


Mějte fajn den a zase někdy příště.


M.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page