top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Trendy ve stolování

Co se aktuálně servíruje na stůl? Nechte se inspirovat jemnou keramikou v decentních přírodních tónech, výrazných barvách letního ovoce a elegantním bílým porcelánem.



Příklad z přírody – jemňounce zelená


lehce zelený keramika na dřevěném stole působí velice čistě a klidně
handmade keramika

foto: Jonas van der Hude


Jemná zelenkavá a její odstíny nejsou in pouze na módním molu. Na velkých evropských přehlídkách užitého designu tyto barvy letos nebyly k přehlédnutí. Nádobí a bytové doplňky v barvách jedle, mechu, smaragdu a rákosu vyzařují pohodu a klid. Tak jako tato handmade keramika na jednoduchém dřevěném stole.



Dokonalé souznění – dřevo se zelenou


Nestárnoucí klasika. Dřevěný nábytek se nehodí pouze na venkov.
jednoduché a uklidňující

foto: Jonas van der Hude

Nejlepším pódiem pro odstíny zelené je světlé dřevo. Pomocí doplňků v jantarových odstínech se tyto tóny pak jen zvýrazní.



Zapudrované odstíny červené


teplá červená nemusí být nutně agresivní
zapudrované odstíny červené

foto: Jonas van der Hude


Červená je výrazná, plná energie, někdy působí až vyzývavě, ale nemějte strach. Pokud se dobře nainscenuje, nepůsobí pak agresivně, ale příjemně teple. Trik: zacházejte s ní jako v přírodě. Jednu výraznou ostřejší barvu dejte jako highlight na jeden předmět (skládací židle v barvě třešně). Tu pak doplňte jemnými zapudrovanými odstíny od cihlové až do barvy ostružin.


Dokonalý pár – červená s betonem


uklidňující kompozice keramiky v zapudorvaných odstínech
geometriky i barevně sladěno

foto: Jonas van der Hude


Škála odstínů červené je tak bohatá, že můžeme zapomenout na kontrastní barvy. Jednoduchá betonová podlaha potlačuje vyzývavost červené a působí tak střídměji.



Jemná zlatá a drsná keramika


nádherná kombinace mosai s blankytně modrou keramikou
nezvykle krásné mosazné příbory

foto: Broste Copenhagen


Jemné odstíny mosazi a zlata zůstávají i tento rok jako barevné kombo na dekoraci stolu ohromně in. Výrazný mosazný příbor se nádherně doplňuje s jednoduchou handmade keramikou v přírodních tónech.


Růžová a odstíny vody


lněné prostírání v kombinaci s mentolovou stěnou působí hravě a svěže
lněné prostírání

foto: Broste Copenhagen

Jemné prostírání ze lnu dodávají stolování vytříbenost. Přitom nemusí být tradičně bílé, i v růžovoučké či bledě modré zkrášlují stůl. Honosně pak působí, když je svážete dárkovou mašlí.



Variace bílé


i bílá má své kouzlo, pžedevším v kombinaci s křehkým sklem
monochromatické stolování

foto: Jonas van der Hude


Nejjednodušší ze tří trendy barev na prostírání stolu je zároveň také ta nejelegantnější. Bílý jemný porcelán ve vybraných tvarech působí už sám o sobě velice stylově. Když se pak skombinuje s ušlechtilým sklem a krásně tvarovaným příborem vyzdvihne obyčejný stůl na slavnostní tabuli.



Černobílá


nestárnoucí klasikou černobílé se dá nazdobit i slavnostní tabule
černobílé duo

foto: Jonas van der Hude

Černobílá na stůl? Ale ano! Především ve skandinávských zemích je toto kombo nestárnoucí klasikou. Bílý ubrus v kombinaci s černým a bílým porcelánem dodá slavnostní tabuli na eleganci. Pohárky a baňky s typografickými vzory přidají šmrnc, stůl oživí a působí tak moderně.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page