top of page
  • Obrázek autoraŠevčíková Magdalena

Typické chyby při úklidu a jak se jim vyvarovat

Aktualizováno: 6. 2. 2019

Když už uklízet, tak aspoň správně! Hlavně se nenechejte oklamat trikem s novinovým papírem při umývání oken, nebo taky radou používat chlórový čistič při úklidu koupelny. Co ještě můžete pokazit a jak se tomu vyhnout – to vše se dočtete v mém uklízecím manuálu!



1. Všechno najednou!


Omyl: Příští pátek (sobotu, neděli…) uklidím všechno, a pořádně! To půjde nenošené oblečení do sklepa, staré sklo do kontejneru, konečně umyju lednici i mrazák a na ložnici taky dojde!


Takhle to jde taky: Přijde vám to povědomé? Takové nárazové akce jsou známé snad nám všem, a fakt, že nejsou tak moc efektivní, taky – pak totiž nastane tzv. uklízecí jojo-efekt. Začněte raději v menším měřítku, abyste si to ulehčili. Vrhněte se například na ten šuplík plný harampádí, který už raději ani neotevíráte. Ponechejte si pouze ty propisky, které píší, a jen ty, které se vám líbí; zápalky nebo světlo na kolo, které potřebujete a opravdu využijete. Zbytek poputuje do koše nebo bude darován. Řešení: raději jedno hezké pero (zapalovač nebo lampa na kolo) než deset nefunkčních. Tento postup je jednoduchý a zajistí vám rychlý přísun pozitivní uklízecí energie. Přesně takto to také funguje se rtěnkami, oblečením, botami, kuchyňskými noži nebo beauty produkty.


2. Beru to od podlahy!


Omyl: Podlaha už je vytřená a v tu chvíli si všimnete zaprášeného lustru uprostřed místnosti. A drobků od snídaně na jídelním stole. Kdo to ještě bude chtít zachránit, bude muset vytírat ještě jednou.


Takhle to jde taky: Nejdůležitější pravidlo při uklízení zní: uklízet vždy od shora dolů. Prvně utřít prach a špínu z lustrů, polic, komod, stolů a jiných malých nabytků, a to nejlépe s navlhčeným hadříkem (mikrovlánko je ideální). U toho dbát na směr, vždy z jedné strany k té druhé. Poté se vrhneme na vysávání podlah a čalouněných nábytků, ke konci pak na mokro vytřeme podlahu.


3. Drahé věci už z principu nevyhazovat!


Omyl: Ty drahé lodičky, konferenční stolek, který se vlastně nikdy nehodil k pohovce, ale stál neskutešně moc peněz: vyhodit? Nikdy!


Takhle to jde taky: Usnadněte si rozhodování v tom, jestli si tyto věci ponecháte nebo se s nimi rozloučíte, pomocí jednoho malého experimentu. Pokuste se tyto předměty zakomponovat do vašeho každodenního života, a začněte hned dnes. Obujte si ty ultra drahé lodičky na večeři s partnerem, naaranžujte do té neoblíbené vázy kytici tulipánů a dokonce se pokuste najít vhodné místo pro ten nepoužívaný stolek, na který se ve sklepě jenom práší. Zafungovalo to? Gratulace! Nějak to nejde k sobě? Potom tyto věci můžete s klidným svědomím vyhodit, respektive prodat na jednom ze spousty serverů jako bazoš nebo letgo. Třeba se někomu budou hodit více než vám a bude se z nich těšit. To vám ušetří špatné svědomí a ještě k tomu budete šetrní k životnímu prostředí.


4. Skladování načatých beauty produktů!


Omyl: V obchodě vypadala ta maska na obličej (kondicionér, sprchový peeling…) tak skvěle! Jednou jste ji použili a od té doby se na ni jen práší?


Takhle to jde taky: Každému, kdo se vyžívá ve skladování načatých butylek s kosmetikou, poradím jednu věc: podívejte se na minimální datum spotřeby, neb to přijde většinou rychleji, než se může zdát. Produkty, které jsou ještě použitelné, ale mají nevzhledné obaly, dáme raději do skříňky pod umyvadlem nebo je přesuneme do esteticky přijatelnějších košíků. Ty prošlé lahvičky vyhodíme a tento proces opakujeme tak často jak je potřebné.


5. Na každý povrch je potřeba mít jiný prostředek!


Omyl: Prostředek proti plísním, vodnímu kameni, prachu, na špinavou troubu, na podlahu, ledničku a na zlikvidování bakterií… Potřebujete opravdu na každý povrch speciální čisticí prostředek?


Takhle to jde taky: Počet čtyři je to magické číslo pro všechny čistící prostředky ve vaší soukromé domácnosti: něco kyselého na bázi octu nebo citrónu, jeden prostředek na vše, jeden na toaletu a jeden abrazivní čistič. Silně znečištěná místa, hlavně v kuchyni a koupelně, lépe vyčistíte pořádným drhnutím, než nějakým zázračným mistrem properem. A pokud je tento opravdu nutný, měli byste jej používat jen krátkou dobu. Tyto prostředky jsou totiž škodlivé nejen pro životní prostředí, ale zejména pro naše zdraví. V nejhorším případě se můžou množit resistentní bakterie.


6. Vytřít se do kouta!


Omyl: Dostali jste se do takového vytíracího flow, že jste skončili v koutě? Všechno kolem vás je mokré? Jak se dostat zpět na souš?


Takhle to jde taky: Vždy vytírejte s pomyslnou exit strategií. Například: od okna ke dveřím a odtud do dalšího pokoje nebo na chodbu. Pokud jste hotovi, naplánujte si kratičkou pauzu, abyste nepoťapali čerstvě vytřenou podlahu. Před samotným procesem si také můžete otevřít okno, aby se vlhkost lépe vysušila.


7. Novinový papír na leštění oken!


Omyl: Babičky nás učily, že okna se nejlépe leští pomocí novinového papíru.


Takhle to jde taky: Skla možná budou nádherně čistá, ale skrz potisk si parádně zašpiníte ty pracně myté rámy oken. A pokud k uklízení tak jako tak používáte hadřík z mikrovlákna a stěrku, máte vyhráno. Pořádně okna namydlit, umýt, setřít sěrkou od shora dolů a pak vyleštit. Jak docílit toho, abyste neměli šmouhy? Nikdy neumývejte okna, když svítí přímé slunce.


8. Hodně pomáhá hodně!


Omyl: Raději toho prostředku použiji více než je třeba, bude to pak dokonale čisté.


Takhle to jde taky: Právě naopak – když si nevíte rady, kolik čeho použít, použijte raději méně. Když do vody nalejte příliš mnoho prostředku, budou se vám boty lepit na podlahu nebo tam budete mít ťápoty. Nemluvě o tom, že přílišné používání také škodí životnímu prostředí a našemu zdraví. Extra tip: když si nevíte rady, použijte prostředek, který už doma máte. Fleky od vodního kamene se dají krásně vyčistit octem a kypřící prášek pomáhá na připálené.


9. Vodní kámen na sprchové hlavici nevadí!


Omyl: Ále, sprchování ještě jde. Vždyť to stříká mimo jen trochu.


Takhle to jde taky: Vodní kámen lze odstranit pomocí octa stejně jednoduše, jako vzniká. K tomu potřebujete jen smíchat ocet s vodou v poměru 1:5 a baterie pravidelně otírat. Pokud jsou baterie zanesené až příliš, nemusíte dlouze drhnout, stačí, když nalejete trochu octa do nafukovacího balónku, nasadíte ho na baterii a do rána je jako nová. Pokud ale máte baterie z chromu, doporučuji raději použít prostředek na bázi kyseliny citrónové.


10. Na špinavou troubu jedině pěnu!


Omyl: Spálené zbytky a mastný povlak vám pokrývá celou troubu? Nic nepomůže lépe než spray na troubu!


Takhle to jde taky: Principiálně proti němu nic nemám. Ale naše podzemní vody, řeky a jezera trpí kvůli této chemii a to se nemusím zmiňovat o našich plících, které zajisté nepotřebují vdechovat tyto agresivní aerosoly. Čistit troubu bez chemie a s použitím síly – jde to překvapivě dobře! A to pomocí kypřícího prášku a soli.



Za má uklízecí léta jsem se naučila běžně používat těchto pár postupů a musím uznat, že mi ušetřili nejenom čas, ale i peníze. Říkala jsem si, že je čas se s vámi podělit.


Napadají vás ještě nějaké chybné postupy při uklízení, jež jsem v článku zapomněla nebo nezmínila a daly by se optimalizovat? Dejte mi určitě vědět, jak jste na tom vy! Budu ráda za vaše sdílení bud v komentářích tady, na facebooku, anebo na instagramu.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page